Samsung DMB mobiltelefon friss közlekedési információkkal

Milkovits Gábor, 2006. december 22. 10:16
A Samsung bemutatta legújabb, SPH-B5800-as mobiltelefonját, amely DMB mobiltelevíziós technológiája révén úgynevezett TPEG típusú térképes közlekedési információkat kínál a felhasználóknak.
A TPEG (Transport Protocol Experts Group) egyébként nem teljesen újdonság, ám eddig csak külön GPS navigátoroknál, illetve más hordozható eszközöknél alkalmazták, így az SPH-B5800 az első ilyennel felszerelt mobiltelefon. A megoldás előnye, hogy a GPS-el ellentétben nemcsak egyes útvonalakról, hanem nagyobb körzetekről is szolgál információval, amelyet a mindig a forgalom aktuális helyzetét figyelembe véve, 5 percenként frissítenek, ráadásul a DMB technológia miatt még külön szerverekre sincs szükség mindehhez. A DMB földi sugárzású mobiltévés frekvencián a valós idejű navigációs alkalmazáson kívül természetesen hagyományos értelemben vett tv-adásokat is lehet nézni a készüléken.

A mindössze 16,3 mm vastag, szétcsúsztatható Samsung SPH-B5800 a fentieken kívül 2 megapixeles kamerával, 330 ezer szavas elektronikus szótárral, fájlnéző szoftverrel, és szinte természetes módon mp3 lejátszó alkalmazással is el van látva. A készülék egyelőre Dél-Koreában kerül forgalomba, amely amellett, hogy a gyártó szűkebb pátriája, egyben a DMB mobiltévé által leginkább behálózott ország bolygónkon.