Titkos francia ufóakták a neten

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 27. 18:30
A Francia Űrkutató Központ (CNES) képviselői bejelentették, hogy 2007 elején nyilvánosságra hozzák az eddig szigorúan titkosnak számító, az azonosítatlan repülőtárgyak témakörében készített feljegyzéseket, elemzéseket, s az aktát bárki letöltheti majd az internetről.
Jacques Patenet, a CNES egyik szakértője azonban előrebocsátotta, hogy senki se számítson egetrengető titkok felfedésére, ugyanis a legizgalmasabb ufómegfigyelésekre már réges-rég fény derült. Elmondása szerint Franciaországban 1937-ben észleltek először különös repülő tárgyakat, aztán pedig 1950-től 1970-ig még számtalan esetet regisztrált az űrkutató központ. Henri Broch, a nizzai egyetem paranormális jelenségeket kutató professzora viszont szemére veti a CNES-nek, hogy sohasem vették komolyan az ufóproblémát, ezért a hamarosan az interneten is megjelenő archívum minden bizonnyal nem viszi majd előbbre a témával foglalkozó szakemberek munkáját.

"Sokaknak illúzióik vannak az aktával kapcsolatosan, és abban is biztos vagyok, hogy továbbra is azzal vádolnak majd minket, hogy valamit eltitkolunk" - nyilatkozta Patenet.

Előreláthatólag januárban már bárki letöltheti az internetről a mintegy százazer oldalas ufóarchívumot, amelyből adatvédelmi meggondolásokból kifolyólag eltávolították a neveket.