Feltörték a kéklézeres DVD-k másolásvédelmét

Milkovits Gábor, 2006. december 28. 18:05
Egy fórumon magát Muslix64-nek nevező illető állítólag feltörte a HD DVD és Blu-ray DVD lemezeken használt AACS másolásvédelmi megoldást, és a kódokat közzé is tette a világhálón.
A hacker által BackupHDDVD-nek elnevezett program hatástalanítja a kéklézeres DVD lemezeken elhelyezett AACS másolásvédelmi kódokat, és így a filmeket másolhatóvá teszi Windows PC-ken. Az eset azért figyelemreméltó, mert a hollywoodi stúdiók eddig magabiztosan feltörhetetlennek nevezték az AACS kódokat. Muslix64 egy demonstrációs célú videót is elhelyezett a YouTube-on, amelynek vége felé néhány konkrét filmhez tartozó kódsor is megtalálható (http://www.youtube.com/watch?v=_oZGYb92isE).

A számítógépes kalózkodás dollár-milliárdokban mérhető veszteségeket okoz évről évre a filmstúdióknak, így a biztos DRM számukra létkérdés. Az azóta DVD Jon néven közismert hacker, Jon Lech Johansen még 15 évesen írta meg, és utána ingyenesen terjesztette DeCSS nevű programját, amely a hagyományos DVD lemezen tárolt tartalmak másolásvédelmét törte föl. A hacker eredeti célja az volt, hogy a filmeket Linux számítógépén is lejátszhassa. A norvég hatóságok eljárása után a bíróságok végül felmentették, és legálisnak minősítették a DVD filmek általa végzett dekódolását.