800 x 480 képpontos Hitachi mobilkijelző

Milkovits Gábor, 2006. december 28. 21:16
A Hitachi egy 800 x 480 képpontos felbontású LCD kijelzőt fejlesztett ki mobilkészülékekhez, amely méretével és energiafogyasztásával a gyártó szerint alkalmas az ilyen jellegű alkalmazásra.
A megjelenítő által biztosított képfelbontás az ötszöröse a mai mobiloknál általánosan használt QVGA-nak. A 2,9 inch képátmérőjű kijelző ugyanakkor nem igényel nagyobb kiegészítő alkatrészeket, illetve jóval több energiát, mint kisebb társai. Ezt a Hitachi mérnökei úgy érték el, hogy újfajta IPS LCD pixel-struktúrát fejlesztettek ki a termékhez, illetve sikerült miniatürizálniuk a kiegészítő áramköröket is. A panel egyébként 400:1 kontrasztarányt, 250 cd/m2 fényerőt, és 170 fokos szögből is tiszta képet biztosít. A gyártó azt reméli, hogy a nagyfelbontású mobilkijelzővel a 3G okostelefonok végre valóban kihasználhatják majd a gyors szélessávú adatátvitel kínálta képi lehetőségeket.

A Hitachi a bejelentéssel egy időben már meg is kezdte a termék sorozatgyártását, a forgalmazással kapcsolatban azonban egyelőre még nem nyilatkoztak.