Újévi jókívánságnak álcázza magát egy trójai

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 29. 17:43
Az Ikarus antivírus-fejlesztő cég felhívja az internetezők figyelmét egy gyorsan terjedő trójaira, amely újévi jókívánságnak álcázza magát annak érdekében, hogy megfertőzze a felhasználók számítógépeit.
A biztonságspecialisták elmondták, hogy ma reggel észleltek először olyan e-maileket, amelyekben az ígért újévi képeslap helyett egy a Warezov családhoz tartozó új trójai bújik meg. A beszámoló szerint pár óra leforgása alatt több mint harmincezer ilyen elektronikus üzenetet küldtek ki a hackerek. A levelek szövege tartalmazza a Happy New Year szavakat, a csatolt állományban pedig a Postcard.exe vagy Postcard.zip elnevezésű fájl található, amelyet ha megnyitnak a felhasználók, akkor a Win32.Tibs.jy trójai települ fel a PC-re. Ez aztán megpróbál további kártevőket letölteni egy idegen szerverről, közben pedig kiiktatja a számítógépet védő biztonsági szoftvereket. Az ily módon megfertőzött komputereket az internetes bűnözők kéretlen üzeneteik továbbítására használják.
Az Ikarus specialistái azt ajánlják minden felhasználónak, hogy ne nyissák meg a gyanús fájlokat tartalmazó újévi jókívánságnak álcázott e-maileket.