Romló spam-helyzet 2006-ban

Milkovits Gábor, 2006. december 31. 09:19
A MessageLabs becslése szerint idén a levélszemét aránya elérte az összes elküldött e-mail 86%-át, ami azt jelenti, hogy minden tízből közel 9 elektronikus levél spam.
A kutató cég szerint a spam további nagyarányú terjedése elsősorban az újfajta célzott adatszerzési technikákkal, és a botnet-ek egyre kifinomultabbá válásával hozható összefüggésbe. Figyelemreméltó jelenség, hogy az idei évben csupán egyetlen jelentős hagyományos számítógépes vírus, a „Nyxem.E” terjedt a világhálón. Eközben azonban a phishing adatlopó programok az év végére már a rosszindulatú kódokkal fertőzött e-mailek 68,6%-ában voltak jelen, szemben a tavalyi 13,1%-kal. A spam legnagyobb része ugyan nem tartalmaz ilyen kódokat, ám mivel terjedési formája megegyezik ezekével, lehetőséget biztosít az illetéktelen adatszerzésre, ami leggyakrabban hitelkártya-számokkal és -kódokkal való visszaélést takar. A temérdek levélszemét emellett lassítja az internet adatforgalmát, és a bennük szereplő kéretlen reklámok sok bosszúságot okoznak a felhasználóknak.

A MessageLabs előrejelzése szerint a fenti folyamatok tovább erősödnek majd 2007-ben is, különösen, ami a különféle cyber-bűnözői technikák, így a vírusok, a spam és a kémprogramok egyre erőteljesebb összemosódását illeti. Az e-mail mellett ráadásul újfajta terjesztési lehetőségeket kínálnak az egyre népszerűbb IM alkalmazások, illetve a közösségi oldalak is.