Szakmai elismerés és pénzjutalom

, 1999. december 26. 15:34
Tizenhat matematika- és fizikatanár részesült magas elismerésben és összességében több mint 5 millió forint pénzjutalomban az Ericsson jóvoltából.
Az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Igazgatóságának kezdeményezésére létrejött, az "Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért", illetve az "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" címet viselő díjak a kivételesen tehetséges tanulók gondozása terén folytatott kiemelkedő pedagógusi munkát, illetve a diákok körében nem éppen közkedvelt két tárgy megszerettetése érdekében végzett figyelemre méltó pedagógusi tevékenységet jutalmazzák. A díjak ünnepélyes átadására 1999. december 22-én az ELTE TTK épületében került sor. A díjak alapításának célja a magyar matematika- és fizika-közoktatás Európa-szerte elismert magas színvonalának megőrzése, valamint a pedagógusok kimagasló és következetes, de eddig kevéssé elismert tehetséggondozó munkájának jutalmazása.

Az "Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" díj azokat a pedagógusokat honorálja, akiknek diákjai az országos matematika- vagy fizikaversenyeken kiemelkedően szerepeltek. A díjra összesen 12 matematika- és 11 fizikatanárt javasoltak, közülük az idén nyolcan kapták meg az elismerést.

Az "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" díj célja azon tanárok díjazása és ösztönzése volt, akik - bár nem válogatott tehetségekkel foglalkoznak - nap mint nap egyedülálló erőfeszítéseket tesznek tantárgyaik népszerűsítéséért. Erre az elismerésre 13 matematika- és 15 fizikatanár, továbbá egy-egy matematika-, ill. fizikatanári munkaközösség pályázott. A díjat szintén nyolcan nyerték el.

A versenykiírás és díjazás fő fóruma a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (Kömal), melynek megjelentetéséhez az Ericsson magyarországi cége már a korábbi években is folyamatosan jelentős összeggel járult hozzá. A bizottságok javaslatainak részletes megismerése után a döntést a MATFUND Alapítvány kuratóriuma hozta meg.