Gates: minden háztartásban lesz egy robot 2013-ra

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 30. 20:19
Bill Gates, a Scientific American tudományos magazinnak adott interjújában azon véleményének adott hangot, miszerint 2013-ra minden háztartásban lesz legalább egy a ház körüli munkákban segédkező robot.
A Microsoft-vezér beszédében kitért a számítógépek fejlődésére, és elmondta, hogy a 70-es években például csak a nagyvállalatok és az állami intézmények engedhettek meg maguknak egy komputert, azonban mára már szinte mindenki otthonában ott áll egy nagyteljesítményű PC. Gates úgy véli, hogy ugyanez fog történni a robotika területén is, és az előállítási költségek csökkenésének valamint az új fejlesztéseknek köszönhetően alig több mint fél évtized múlva már a fejlett országok állampolgárainak életét a különböző feladatok elvégzésére alkalmas gépek fogják majd megkönnyíteni. A jóslat szerint viszont nem holmi, a sci-fi filmekből ismert humanoidok fogják nyírni a házunk előtt a füvet, hanem a robotok a rendeltetésüknek megfelelő külsőt kapnak majd. Gates továbbá elmondta még, ő úgy gondolja, hogy elsőként az egészségügy fogja bevetni a robotokat, s így oldják majd meg például az ágyhoz kötött betegek ápolását.
Egyelőre azonban még nem lehet tudni, hogy mi fog megvalósulni a Microsoft első emberének a közeljövőre vonatkozó látomásából.