4-5-6 GHz-es processzorok az ISSCC 2007 konferencián

Széll Zoltán, 2006. december 31. 19:58
A február 11-e és 13-a között San Francisco-ban megrendezésre kerülő ISSCC (nemzetközi szilárdtest-áramkör) 2007 konferencián 4-, 5- és 6GHz-es mikroprocesszort mutat be az Intel, az IBM, valamint a Sony, és a Toshiba.
Az IBM munkatársai az 5GHz-es POWER6 lapkát, az IBM a Sony és a Toshiba tervezői a második generációs, 6GHz-es ’Cell Broadband Engine processzort, míg az Intel fejlesztői a 4GHz-es, 80 magos, 1,28TFLOPS  teljesítményű lebegőpontos processzort mutatják be.

Az új processzorok fejlesztésénél az elsődleges cél – a nagy teljesítmény mellett – az alacsony energia-felvétel volt. Az új lapkák energia-igénye jóval 100W alatt van. A tervezők a processzorok nagy teljesítményét a frekvencia és a magok számának növelésével érték el.

Az első generációs ’Cell Broadband Engine’ lapkát az IBM, a Sony és a Toshiba közösen fejlesztette. A Sony a Cell processzort a Sony PlayStation 3 játékkonzolban használja. Ennek a lapkának maximális sebessége 4,0GHz, míg a második generációs Cell processzoré 6GHz. Az új lapka két tápfeszültséget használ, ami növeli a memória teljesítményét, amely egy szűk keresztmetszet a mai számítógépekben.

A IBM a szerverekhez a 4-5GHz-es POWER6 processzort mutatja be, amelyet a ’Kék Óriás’ 2007-ben szállít szerverekben. Az ISSCC-n a vállat szakemberei elmondják, hogy a processzor órajel sebessége nagy teljesítményű alkalmazások esetén 5GHz fölött lehet, de a lapka energia-felvétele még az ilyen jellegű alkalmazások esetén sem éri el 100W-ot. Összehasonlításképpen: az AMD Opteron lapkák energia-felvétele a sok számítást igénylő alkalmazások esetén 95W, az Intel Xeon lapkáké 80W.

A POWER6 lapka területe 341mm2 és 700 millió tranzisztort tartalmaz. A viszonylag kis területű lapka könnyen gyártható és önköltsége is alacsony. A POWER6 lapka a második generációs ’Cell’ processzorhoz hasonlóan 65nm-es technológiával készül, amely a korábbiaknál kisebb tranzisztorok és egyéb áramköri elemek gyártását, illetve egy terület egységen több áramkör elhelyezését teszi lehetővé.

Az Intel már szeptemberben – ’IDF 2006 Ősz’ – adott egy rövid információt a 80 magos processzorról, amelynek teljesítménye 1TFLOPS. Az előadók az ISSCC 2007 konferencián a módosított lapka több részletét mutatják be. A gyorsabb processzor teljesítménye 1,28TFLOPS. Az új lapka területe 275mm2 (a szeptemberben bemutatott lapkáé 303mm2) 4GHz-es órajellel fut, 100 millió tranzisztort tartalmaz és mindössze 98W hőt termel, amikor minden mag dolgozik. Minden mag hálózatkapcsoló jellemzőkkel rendelkezik, amelyek az adatok csomagolását és továbbítását végzik.

A Sun a konferencián a Niagara 2 processzort mutatja be. A 342mm2 területű Niagara 2 lapka 8 magot, és 500 millió tranzisztort tartalmaz. Egy mag nyolc szálat, a nyolc mag összesen 64 programszálat kezel.