Csődöt jelentett a BenQ (Siemens) Mobile

Milkovits Gábor, 2007. január 2. 18:21
A tajvani BenQ által két éve felvásárolt német Siemens Mobile, jelenleg BenQ Mobile csődöt jelentett, miután kudarcot vallottak az üzleti partnerek bevonására irányuló kísérletek.
A BenQ 2005-ben vásárolta meg a Siemens már akkor is problémákkal és veszteségességgel küszködő mobiltelefonos üzletágát, és az ügylet részeként ígéretet tett a cég rendbetételére és a működés folytatására. Az akkori tervek szerint egy teljesen új termékcsaládot vezettek volna be, a legtöbb új mobiltelefon azonban végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Emellett az ígéretes készülékek versenyképességét is hátráltatta, hogy sok esetben csak késedelmesen kerültek forgalomba. A problémák miatt egy jó ideje már a BenQ is szeretne megszabadulni a veszteséges részlegtől, mindeddig azonban nem sikerült megfelelő vevőre vagy partnerre találniuk.

A német törvények értelmében a csőd bejelentésétől számítva a vállalatnak további három hónapja van más megoldás keresésére. Amennyiben mégis lefolytatják a csődeljárást, 3 ezer ember kerülhet az utcára. Az eset szemléletesen illusztrálja a mobiltelefonos üzletágban napjainkban dúló elkeseredett versenyt.