Winchester helyett: SanDisk flash modulok laptopokba

Milkovits Gábor, 2007. január 4. 19:56
A Samsung után a SanDisk is olyan flashmemória modulokat mutatott be, amelyek a noteszgépekben a merevlemezes meghajtókat hivatottak helyettesíteni.
A Solid State Disk (SSD) elnevezésű, 1,8”-es háttértárak a Samsung modellhez hasonlatosan 32 GB-osak, ami egyelőre némileg leszűkíti alkalmazási területüket, elsősorban a vállalati felhasználókra. A másik negatív tényező az ár, egy ilyen SSD ugyanis mintegy 600 dollárral növeli egy laptop árát. Cserében viszont teljesen zajtalan működést, gyorsabb írási és olvasási sebességet, biztonságosabb adattárolást, és energiatakarékosabb működést kap a felhasználó. A sebességkülönbség főként az operációs rendszer betöltésénél érhető tetten: a SanDisk szerint saját SSD-jükről a Windows Vista 35 másodperc alatt állt fel, szemben a merevlemezről történő átlag 55 másodperces betöltéssel.

A Samsung már be is építette saját SSD háttértárát Q30-as laptopjaiba, és a SanDisk is 2007 első felér ígéri a flash moduljával ellátott első noteszgépek megjelenését. Habár a termékek piaca ma még meglehetősen szűk, a NAND flash kapacitásának egyre gyorsabb növekedésével és az ezzel párhuzamos árcsökkenéssel kalkulálva a technológiának jó esélyei vannak a jövőre nézve.