Két szerver egyetlen rack-fiókban

Széll Zoltán, 2007. január 6. 18:45
A pengeszerverek gyorsan terjednek. Ezt bizonyítja, hogy egy neves szervergyártó két nagyteljesítményű ilyen masinát épített be egyetlen hagyományos rack fiókba. Az új pengék két- és négymagos processzorokon alapulnak.
A szerver és alaplapgyártó Supermicro a tervek szerint hétfőn bejelenti az ’1U Twin’ nevű terméket, amely egyetlen 44mm magas rack-fiókban két, duál-processzoros szervert tartalmaz. „A rendszer kevesebb energiát használ, és kevesebb hőt termel, mint két hasonló vastagságú hagyományos szerver” – mondta Tau Leng kereskedelmi igazgató. Egy-egy szerver két kétmagos Xeon 5100 ’Woodcrest’ processzort, vagy két négymagos Xeon 5300 „Clovertown” processzort tartalmaz.

A két szerver-csomópontot tartalmazó egyfiókos rendszerek még nem terjedtek el széles körben a világon. Az 1U Twin rendszerek extra hálózati kártyákat, vagy merevlemezes meghajtókat tartalmaznak. A két szerver csomópont egy közös tápegységet használ, ami csökkenti a rendszer hibatűrését. A nagy teljesítményű számítógép-rendszerek több tápegységet tartalmaznak és nem két alrendszer vagy csomópont használ egy tápegységet. A „főfolyamú” üzlet-orientált szerverek többnyire redundáns tápegységet tartalmaznak egyetlen rendszerben, és nem két szerver között megosztott tápegységet.

Egy jelentős Supermicro partner az SGI, mely a Supermicro termékeket új, Intel Xeon alapú, nagyteljesítményű számítógép fürtjeiben használja. A nagyteljesítményű műszaki-technikai alkalmazásokhoz az 1U Twin rendszer beépített, nagy sebességű InfiniBamd csatlakozó felületet tartalmaz, ami lehetővé teszi a fiókok összekapcsolását egyetlen nagyteljesítményű fürtbe.

Az 1U Twin minden egyes csomópontja két gigabites Ethernet kaput és két merevlemezes meghajtót foglal magába.