Két oldalas Samsung LCD panel, két képpel

Széll Zoltán, 2007. január 6. 19:22
A Samsung bejelentette, hogy elkészítették az első olyan LCD panelt, amely két független képet tud megjeleníteni a mobil LCD képernyő két oldalán.
A Samsung új kétoldalas LCD képernyője két, teljesen független képet, vagy a vizuális adatok két készletét tudja megjeleníteni ugyanazon kijelző elő- és hátoldalán. Más gyártók két oldalas képernyői csak a képek fordítottját, vagy hasonló videó-adatokat képesek megjeleníteni. A Samsung új fejlesztésű panelje két képernyőt helyettesít eggyel, ami a mobil eszközök átlagos vastagságát 1mm-rel csökkenti. Az új kétoldalas képernyő tömeggyártása 2007 első felében kezdődik.

A Samsung szóvivője a bejelentés alkalmából elmondta, hogy az LCD panel készítéséhez új kétkapus vékony-film tranzisztor (TFT) architektúrát használtak A TFT kapuk elektronikus komponensek, amelyek a szükséges feszültséget pixel (képpont) szinten alakítják át, melyek a képek reprodukciójához a folyadékkristályok beállítását vezérlik.

Az új kétoldalas LCD minden pixel kapcsolásához egy helyett két kaput használ, ami két független kép – az elő- és hátoldalon – megjelenítését teszi lehetővé. Az új kétoldalas képernyő a Samsung saját fejlesztésű amorf szilícium kapu (ASG) technológiáját használja, amely megengedi a TFT kapuk számának növelését a meghajtó integrált áramkörök méretének növelése nélkül. A meghajtó IC-k mérete tipikusan növekszik, amikor több TFT kaput használnak.

Az új mobilképernyő csak egy hátsó megvilágítást igényel, míg a versenytárs dupla LCD képernyők, kettőt. A panel egyik oldala transzmissziós (fényátvitel) módban, a másik reflektív (tükröző) módban működik. A különleges tükröző mód lehetővé teszi a képernyő használatát külső fényforrással, amely akár a napfény is lehet.

Az új kétoldalas LCD képernyő 2,6mm vastag és 2,22 hüvelyk széles, felbontása mind a két oldalon 240 x 320 pixel (QVGA), fényereje a front-oldalon 250nit, a hátsó oldalon 100nit.

A Samsung az új kétoldalas LCD képernyőt a január 8-án kezdődő CES rendezvényen (Las Vegas) mutatja be.