A Samsung kész a flash lapkákkal a 32GB-os SSD-hez

Széll Zoltán, 2007. január 7. 20:33
A Samsung bejelentette, hogy megkezdte az 50nm-es NAND flash memórialapkák szállítását, amelyek a már tavaly bejelentett 32GB-os 2,5” SSD (Solid State Disk = szilárdtest lemez) tároló eszközökhöz szükségesek. A flash meghajtók várhatóan a jövőben helyettesítik majd a hagyományos merevlemezes meghajtókat.
Az új flash memórialapkák kapacitása az előző NAND flash lapkákénak kétszerese (8GB helyett 16GB). Egy 16 x 16Gbites konfiguráció teljes tároló kapacitása 32GB. Az előző, 2,5 hüvelykes SSD meghajtók 4Gbites és 8Gbites lapkákat használtak, amelyek 8GB és 16GB tárolókapacitást biztosítottak.

A vállalat először 2006 márciusban jelentette be, hogy SSD tároló eszközök bevezetését tervezi. Az új termékek kibocsátását a Windows Vista bevezetésének időpontjához ütemezték. A Samsung az SSD-hez már megkapta a „Windows Hardware Qualification Lab” (WHQL = Windows hardverminősítő laboratórium) egy példányát. A 16Gbites NAND flash lapkák sorozatgyártása 2007. első negyedévben kezdődik.

A gyártó bejelentett5e, hogy az érkező 1,8” és 2,5” SSD-k adat olvasó sebessége 57MB/s, író sebessége 32MB/s, amely a jelenleg kapható 1,8” merevlemezes meghajtókénak kétszerese.

A 32GB-os SSD-t már tesztelték és az eredmények impozánsak. A tároló olvasó sebessége 50MB/s, író sebessége 29MB/s. Az SSD a tesztek során mindössze 0,9W energiát igényelt, amely a hagyományos noteszgép meghajtókénak csak a fele. Az SSD meghajtó energia-felvétele készenléti állapotban csak 0,05W, amely a merevlemezes meghajtókénak 10-16 százaléka. A Samsung szerint az SSD energia-igény karakterisztikái kiterjesztik a telepek élettartamát, aminek eredményeként az SSD alapú noteszgépek üzemideje maximum 30 perccel nő a merevlemezes meghajtókat tartalmazó rendszerekéhez képest.