EMMA: az eddigi PIN-kódokkal mégis lekérdezhetők az adatok

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 8. 09:59
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján korábban megjelent közléssel ellentétben mégis használhatók az eredeti PIN-kódok az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) adatainak lekérdezéséhez - derül ki Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtótitkársága által pénteken az MTI-hez elküldött közleményből.
A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint az APEH közös közleménye szerint az egységes munkaügyi nyilvántartás az APEH rendszeréhez kapcsolódik 2007. január elsejétől. A munkavállalók és a munkáltatók az EMMA-hoz bejelentett munkaviszonyadatokat továbbra is lekérdezhetik. Saját adataikhoz az eddig kiadott PIN-kód segítségével interneten juthatnak hozzá, vagy személyesen az előírt azonosítást követően a munkaügyi kirendeltségeken.

A 2007. január 1-jétől hatályos szabályok szerint a munkáltatók, kifizetők és a magánszemélyek a tárgyhónapot követő hónap 12-éig (először 2007. február 12-ig) elektronikus úton beadott és feldolgozott jövedelemadó- és járulékbevallásban (adatlapszám: 0708) szereplő saját adataikhoz a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, a rendszer használatához szükséges egyedi azonosítóval és titkos jelszóval férhetnek hozzá.