Önmagát fertőtlenítő Motorola mobil

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 8. 20:09
Köztudott, hogy a mobiljainkon rengeteg baktérium tapad meg, ezért a Motorola belekezdett egy olyan megoldás kifejlesztésébe, amelynek segítségével a telefonok önmagukat tudnák fertőtleníteni.
Számtalanszor olvashattunk olyan figyelemfelkeltő címeket a médiában, hogy "a mobilunk piszkosabb, mint a WC-nk", amit több orvosi tanulmány is alátámaszt. A világ második telefongyártója azonban hadat üzen a baktériumoknak, és egy a készülékekbe integrált UV-fényt kibocsátó diódával elpusztítaná a kórokozókat. A fertőtlenítéshez a szakemberek 250 nanométer hullámhosszú ultraibolya fényt alkalmaznak, amely állítólag mintegy háromperces működés után megtisztítja a mobilt a baktériumoktól.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb kórokozó a mikrofon, illetve a hangszóró apró nyílásaiban bújuk meg, a Motorola megoldása pedig pont ezeken a területeken fejtené ki leginkább a hatását. A szakemberek szerint ezen technológiával nem csak a telefonokat, hanem a szintúgy sokat használt játékkonzolokat, mp3-lejátszókat, valamint távirányítókat is fertőtleníteni lehetne, s így meg lehetne óvni a felhasználókat a megbetegedéstől.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mikor lesznek kaphatóak a kereskedelmi forgalomban is az UV-fénydiódával ellátott termékek, ugyanis még folynak a fejlesztési munkálatok.