Új, vékony Nokia mobiltelefon

Milkovits Gábor, 2007. január 8. 20:21
A Nokia az új karcsú divat jegyében mutatta be a CES-en legújabb mobiltelefonját, az N76-ost, amely széthajtható létére is csupán 13,7 mm vastag.
Habár a Nokia első igazi vékony készülékével időben igencsak lemaradt a Motorola Razr, az LG Csokoládé, és más gyártók ezeket másoló modelljei mögött, mindez mégis kevésbé érintette kedvezőtlenül, mint a 2004-es késedelmes váltás. Két éve ugyanis a Nokiát kivéve szinte az összes gyártó ontotta magából, és sikerrel értékesítette a slágerré vált széthajtható mobiltelefonokat, miáltal a finn óriás jelentősen vesztett piaci részesedéséből, részvényeinek árfolyama pedig rövid idő alatt alig a felére zuhant. Azóta a cégnek sikerült visszatornásznia magát 35% körüli vezető pozíciójába, elsősorban a fejlődő piacokon történő hatalmas volumenű eladásoknak köszönhetően.

Az N76 azonos a korábban Barracuda kódnéven emlegetett készülékkel, és még az idén kapható lesz Európában 390 eurós áron. Technikai részleteket egyelőre nem közölt a Nokia, csupán annyit árultak el, hogy az N76 funkcióit tekintve jóval sokoldalúbb készülék, mint a rivális Motorola Razr.

A gyártó szintén a CES-en mutatta be az N93 okostelefon karcsúsított változatát, a már mindössze csak 2,8 cm vastag N93i-t, amely 3,2 megapixeles, 3-szoros optikai zoomos, autofókuszos kamerával rendelkezik; valamint a megújult N800-as Tablet készüléket.