A németek kivonulnak a Quaero projektből

Milkovits Gábor, 2007. január 8. 23:31
A német kormány bejelentette, hogy megvonja támogatását a franciákkal közösen indított keresőprogram-projekttől, a Quaerótól.
A multimédiás internetes keresőprogramként aposztrofált Quaero ezentúl kizárólag a franciák ügye lesz – a projekt irányítója a Thomson. A németek eközben saját Theseus keresőjükre összpontosítják erőfeszítéseiket, amely a szövegösszefüggés értelmezésével akar újat nyújtani a riválisokhoz képest. A német kormányzat a Quaero projekt technológiai irányvonalával kapcsolatos nézetkülönbségekkel indokolta a kilépést, a franciák szerint ugyanakkor a német partnerek eddig sem igazán vettek részt a közös munkában.

A német-francia nézetkülönbségekre látszólag fittyet hányva, vagy éppen azok miatt is, Brüsszel eközben egy másik, Pharos nevű keresőprogram fejlesztésébe fektet be 10,4 millió dollárt. A norvég Fast cég által irányított, 8 ország 13 cégének részvételével zajló projekt célja egy olyan új platform kialakítása, amelyen zökkenőmentesen kereshetők lesznek a különféle audiovizuális tartalmak.