Megvásárolható lesz a 100 dolláros laptop

Milkovits Gábor, 2007. január 10. 20:46
A One Laptop Per Child (OLPC) projekt szervezői úgy döntöttek, hogy a nagyközönség számára is megvásárolhatóvá teszik a fejlődő világ gyermekeinek szánt százdolláros laptopot.
A jelenleg egyébként még mintegy 150 dollárba kerülő, hivatalos nevén XO masinát már megrendelte több fejlődő ország kormánya, Brazíliától Thaiföldig. Az ENSZ által támogatott projekt lényege egy tartós, olcsó, könnyen kezelhető, tanulásközpontú speciális laptop eljuttatása azokhoz a gyerekekhez, akik egyébként sosem juthatnának számítógép közelébe. Az XO egyik központi eleme a kommunikáció, a laptopok ugyanis egy praktikus WiFi megoldás segítségével képesek vezeték nélkül csatlakozni a világhálóra, így elvileg lehetőség van a világ számos sarkában lakó gyermek számára az egymással való kommunikációra.

A tervbe vett üzleti célú értékesítés szintén jótékony célt szolgálna. A vevőnek ugyanis egyszerre két OX laptopot kell majd vásárolnia, melyekből az egyiket nyomban el is küldik egy gyermeknek a fejlődő világba. A motiváció növelése érdekében a tervek szerint a vevő (internetes) kapcsolatban maradna a laptopot megkapó gyermekkel, és a későbbiekben támogathatná tanulmányai során, vagy az életben. Michalis Bletsas, a projekt kapcsolati vezérigazgatója a Las Vegas-i CES-en azt nyilatkozta, hogy az OX kereskedelmi forgalmazása jó üzlet lenne, ezzel is cáfolni igyekezve azokat a véleményeket, amelyek szerint a százdolláros laptop nem valódi PC, és így nem is lesz igazán vonzó, illetve használható a gyermekek számára.