Problémás lehet a hibrid LG kéklézeres lejátszó forgalmazása

Milkovits Gábor, 2007. január 11. 19:02
A BetaNews értesülése szerint gondok adódhatnak az LG hibrid Blu-ray/HD DVD lejátszójának forgalmazásával, mivel a készülék nem támogat minden szabványos HD DVD funkciót.
A BetaNews-nak Kevin Collins, a DVD Forum Microsoftos illetékese nyilatkozott az ügyben (a szoftverkonszern oszlopos tagja a szervezetnek). Collins szerint az LG lejátszó csupán a HD DVD lemezek mozgóképes tartalmának lejátszását teszi lehetővé, nem támogatja viszont a kiegészítő menürendszert és interaktív funkciókat vezérlő iHD technológiát. Collins elmondta, mindez azt jelentheti, hogy a DVD Forum akár bírósági eljárást is kezdeményezhet az LG ellen, amiért a gyártó HD DVD kompatibilisként tüntette fel a készüléket, sőt még a formátum emblémáját is elhelyezte rajta. A DVD szabványokért felelős szervezet emellett mindenképpen megakadályozhatja a termék legális piaci forgalmazását.

Az LG az első negyedévben szeretné piacra dobni a hibrid BH100-as kéklézeres DVD lejátszót a tengerentúlon, 1199 dolláros áron. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyártó valóban csak korlátozott HD DVD támogatással szándékozik-e ellátni a készüléket, illetve, hogy a fent említett technikai hiányosság milyen mértékben áthidalhatatlan. A hír mindenesetre jól mutatja, hogy továbbra is milyen ádáz küzdelem dúl a kéklézeres DVD formátumok között.