Rejtélyes spamcsökkenés az év első hetében

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 11. 19:14
Szinte hihetetlen, de az év legelső hetében majdnem harmadával csökkent a világszerte kiküldött spamok száma. A szakemberek értetlenül állnak a furcsa jelenség előtt.
A SoftScan e-mail biztonsági cég képviselőinek elmondása szerint eddig folyamatosan nőtt a reklámlevelek száma, s decemberben már az összes e-mail 89,36%-a volt kéretlen üzenet. 2007 első hetében azonban 30%-os visszaesést figyeltek meg a szakemberek, ami több mint rejtélyes.

A cég munkatársai több lehetséges magyarázattal is szolgáltak, ám leszögezték, hogy ezek csak hipotézisek. Az egyik feltételezés szerint a hackerek elvesztették az uralmat az egyik reklámlevelek továbbítására használt bothálózatuk felett, azonban az is elképzelhető, hogy az ázsiai földrengés miatti internetkiesés végett esett vissza ilyen látványosan a kéretlen üzenetek száma. A SoftScan szakértői arra is gondoltak még, hogy a karácsonyi időszakban rengeteg régi számítógépet cseréltek le az internetezők újakra, ezáltal pedig számtalan fertőzött PC-t veszítettek el a spammerek.
Ezek azonban csak feltételezések, a szakemberek konkrét válasszal nem tudtak szolgálni ez ügyben.