Jeladóval ellátott kanadai érméket találtak az USA-ban

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 11. 22:04
A modern kémek, úgy tűnik, tanultak a hollywoodi akciófilmekből, ugyanis az Egyesült Államokban nemrég miniatűr jeladóval ellátott kanadai pénzérméket találtak a titkosszolgálat emberei.
Az amerikai honvédelmi minisztérium munkatársai a közelmúltban több lehallgatásra alkalmas preparált érmére is rábukkantak néhány a Pentagonnal kapcsolatban álló cégnél. A hivatalos közlemény szerint 2005 októbere és 2006 legeleje között három ilyen pénzdarabot is találtak az ügynökök. A jelentésből viszont az nem derül ki, hogy pontosan mely érmékbe rejtették a poloskákat, azonban egy 2,54 cm átmérőjű kétdolláros kanadai fizetőeszköz tökéletesen alkalmas erre a célra.

A kanadai titkosszolgálat (CSIS) egyik szóvivője elmondta az üggyel kapcsolatban, hogy ők is az amerikai kollégáktól hallottak a preparált érmékről. A szakértők sem tartják elképzelhetőnek, hogy a CSIS kémkedne a Pentagonnal kapcsolatban álló cégeknél, ugyanis a két ország hatóságai amúgyis szorosan együttműködnek, és megosztják egymással a titkos információkat.

A technika azonban nem számít új keletűnek, ugyanis a CIA is üreges érmékbe rejtette el korábban a titkos üzeneteket vagy a mikrofilmeket.