Komolyzenét és jazzt kínál letöltésre a Universal

Milkovits Gábor, 2007. január 11. 19:55
A Universal Music, a világ legnagyobb lemezkiadója komolyzenére és jazzre szakosodott zeneletöltő szolgáltatásba kezdett, brit székhellyel.
A www.classicsandjazz.co.uk oldalról egyelőre csak a britek tölthetnek le mindenféle csemegét, a barokk mesterektől a kortárs jazzig, ám a Universal a közeljövőben ki szeretné terjeszteni a szolgáltatást a teljes kontinensre. A kiadó illetékese szerint a digitalizált klasszikusok iránti igény egyre nő, mivel egyfelől az ötven felettiek is egyre nagyobb arányban használják az internetet, másrészt pedig az iPod generáció tagjai is idővel elkezdenek majd érdeklődni a jazz és a komolyzene iránt. Az Egyesült Királyságban például az 50 évnél idősebbek 60%-a internetezik rendszeresen, köztük 35% szélessávon.

A Classics and Jazz oldal jelenleg mintegy százezer zeneszámot, illetve 8000 teljes CD-t kínál letöltésre. A Universal havonta 1500-zal szeretné bővíteni a katalógust, a későbbiekben pedig mozgóképes tartalmakat, például teljes operákat vagy balett előadásokat is szeretne forgalmazni. Az árak megegyeznek a jobbára könnyűzenét kínáló oldalakéval.