A jelenlegi struktúrák fenntartásáért szállt síkra az ITU új főtitkára

Milkovits Gábor, 2007. január 13. 19:00
Hamadoun Toure, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Tanácsának (ITU) új főtitkára az internet jelenlegi irányítási rendszerének fenntartása mellett szállt síkra.
Toure szerint elhibázott lépés lenne egy bürokratikus ENSZ szuperstruktúra létrehozása az internet felügyeletére, ehelyett továbbra is az ICANN és az ITU kezében kell meghagyni az irányítást. A 191 tagállamot és 640 iparági magáncéget tömörítő ITU fő célját Toure a világháló biztonságosságának növelésében, valamint a gazdag és szegény országok közötti digitális szakadék csökkentésében határozta meg. Az internetes cenzúra elleni harc ugyanakkor az új főtitkár szerint kívül esik a szervezet hatáskörén, mivel az nem illetékes tartalmi kérdésekben. Az ITU az internetet működtető számkódok felügyeletén túl a jövőben a szélessávú szabványok egységesítésén, az elektronikus kereskedelem biztonságának megteremtésén, illetve a mobiltelefonos 3G technológia és az internet integrálásán kíván dolgozni.

Toure az ICANN-al kapcsolatban konzervatív álláspontot képvisel, mivel sokan, főleg a harmadik világban nehezményezik, hogy a domaineket egy az amerikai Kereskedelmi Minisztérium által felügyelt szervezet kezeli. A főtitkár szerint ugyanakkor egy az internet működését irányító ENSZ szuperszerv felállítása egyszerre lenne ellentmondásos és túlságosan bonyolult, helyette inkább a meglévő szervezetek jobb együttműködése lehet a megoldás. A Maliból származó, villamosmérnök végzettségű Hamadoun Toure 1999-ben kezdett az ITU-nál dolgozni, és tavaly novemberben választották meg az előző főtitkár, a japán Ucumi Josió utódjául.