4 biztosan várható VOIP-os trend 2007-ben

forrás Prim Online, 2007. január 15. 18:28
Hogyan könnyíti meg életünket a VOIP 2007-ben? Milyen újdonságok várhatóak - tette fel a kérdést egy kíváncsiskodó minap egy konferencián. Az iparág hihetetlen fejlődése miatt a kérdésre nehéz egyértelmű válasz adni, de az egész évet meghatározó néhány trend már most is kirajzolódni látszik. Erről szól Szekeres Viktor a www.akozpont.net oldal szerkesztőjének legújabb a VOIP technológiát bemutató cikksorozatának következő része.

Idén minden eddigi árbevételi rekordot megdöntenek az IP telefonokat és átjárókat (gateway) gyártó cégek. Ugyanis legtöbbünk nem szereti a PC-hez csatlakoztatott fülhallgatót és mikrofont használni + szoftverT telepíteni, hanem egész egyszerűen csak ingyen szeretnénk telefonálni.

Számukra jelent igazi áttörést az ún. gazdaságos (kevesebb, mint 20 ezer forint) IP telefonok és átjárók (angolul: gateway, mely a hagyományos telefont VOIP-ossá alakítja) elterjedése. Ugyanis ezek a készülékek elérték azt az alacsony árszintet ahol már várható tömeges elterjedésük. „A 2007-es év lesz az első, amikor megközelítőleg annyi IP telefont fognak rendelni tőlünk, mint hagyományosat” – világosít fel a piaci helyzetről Sándor Zoltán a Gloster telekom műszaki ügyvezetője.
A végfelhasználó persze csak nyer az ügyön: nem kell újratanulnia a telefonálást, mégis ingyen, de minimum olcsóbban beszélhet. Nem is beszélve arról, hogy számos olyan kényelmi szolgáltatáshoz jut (pl. nem fogadott hívások kezelése, többféle csengőhang, hangposta stb.), melyre eddig csak mobiltelefonja volt képes.

2. trend: 2007 a „fix díjért korlátlan forgalom” csomagok éve lehet

Decemberi hír, hogy mindössze 15 dollárért (kb. 3000 Ft) egy teljes évig díjmentesen hívhatnak amerikai és kanadai vezetékes számokat a Skype – sajnos csak - amerikai felhasználói. Továbbra is ingyenes maradt a hálózaton belüli (Skpye - Skype) hívások. Több amerikai távközlési blog és fórum szerint az akció bomba-siker volt, bár a Skype üzleti titokként kezeli az új előfizetők számát.

A „fix díjért korlátlan forgalom” logikát nagyon kedvelik a hazai előfizetők is. Emlékezzünk csak vissza, mekkora siker volt nálunk az akkor még Matáv (ma már T-com) Mindenkinet akciója, melynek keretében este hat után korlátlanul hívhattunk helyi számokat mindössze havi 4000 Ft-ért. Jó lökést adhat a fix díjas díjcsomagok piacának a tavaly szeptemberi adótörvények. Ugyanis a fix díjas díjcsomagok teljesen egészében telefonadó-mentesek, mert a szolgáltató csak adómentes előfizetői díjat számláz és nem adóköteles percdíjakat.

Példa: Ha egy szolgáltató azt mondja például, hogy „Kisvállalkozói csomag” mely 500 perc forgalmat tartalmaz pl. 15 000 Ft-ért akkor ez az összeg (500 percig) teljes egészében telefonadó-mentes. Az eredmény: kevesebb adminisztráció, elégedettebb ügyfelek.
"Fix díjért korlátlan forgalom csomagra kis telefonszolgáltatótól ne számítsunk, ez ugyanis olyan előfizetői toborzási megoldás, mely csak a multicégeknek éri meg” - világosít fel Sándor Zoltán.