IDC: a régiós közüzemi ágazati IT alakulása 2010-ig

Kovács Attila, 2007. január 15. 19:16
Az IDC szerint a közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT beruházásokat is érinti, méghozzá a vertikum minden pontján. Az IDC négy nemzeti piacon (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) ma nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint az ágazat működését a következő tényezők együttese határozza meg: a horizontális szétválasztás (unbundling), az EU villamos energia- és gázpiaci irányelveiből eredő verseny megjelenése és a privatizáció.
Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT kiadásaik növelésére serkenti. Az IDC arra számít, hogy az IT beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek majd a szektor vállalatainál a 2010-ig tartó időszakban.

Scott Moore, az IDC CEMA vezető tanácsadója szerint az informatika központi szerepet játszik abból a szempontból, hogy a hazai tulajdonú szállítók képesek legyenek átállni a nemzetközi piacokra jellemző élesebb versenyre. „Az IT nélkülözhetetlen eszköz az előírások betartásához éppúgy, mint az energiatermelési, -átviteli és -ellátási tevékenység ésszerűsítéséhez. Az ügyféloldali folyamatok minőségének javításához is felbecsülhetetlen segítséget nyújt. A vizsgált vállalatok több mint fele ügyfélszolgálati programrendszerek, és fejlett számlázási megoldások beszerzésére készül”- jelentette ki Moore.

A vizsgálat további megállapításai: A lengyel közmű vállalatok informatikai hardver beruházásai évente átlagosan 13,5 százalékkal fognak növekedni 2010-ig; a cseh és a magyar közmű vállalatok külső informatikai célú kiadásainak több mint a fele IT szolgáltatás. A megkérdezett cégek legalább fele fontos informatikai feladatként említette ERP rendszer bevezetését vagy frissítését.

További információ: http://www.idc.com/.