A World Wide Web konzorcium tagja lett a Műegyetem

Kovács Attila, 2007. január 16. 12:18
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gesztorálásával - ebben a hónapban belépett a World Wide Web konzorciumba (W3C).
A W3C-t 1994-ben hozták létre, legfontosabb céljai között a webes technológiák fejlesztésének koordinálása, szabványok kidolgozása, valamint az új műszaki megoldások megismertetése és elterjesztése szerepelnek. A W3C-tagság a következő előnyökkel jár: a tagok első kézből, másoknál korábban értesülnek a webes technológiákra vonatkozó stratégiai döntésekről, részt vehetnek a döntések előkészítésében és meghozatalában, valamint a webes technológiák, szabványok és szolgáltatások fejlesztésében. Az előnyök nagy részét azonban csak akkor lehet kihasználni, ha az illető tag ténylegesen részt vesz a közös munkában, azaz a tagság a lehetőségek és jogok mellett kötelezettségeket és munkát is jelent.

A BME az első a hazai egyetemek közül, amely oktatási és kutatás-fejlesztési színvonalának növeléséhez a W3C-tagság nyújtotta lehetőségeket is ki akarja használni. A tagság létrejöttéhez

* az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék,
* az Elektronikai Technológia Tanszék,
* a Híradástechnikai Tanszék,
* a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék,
* a Számítástudományi és Információelméleti Tanszék,
* a Szociológia és Kommunikáció Tanszék, valamint
* a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

járultak hozzá, mert ezek a tanszékek a W3C tevékenységében részt kívánnak venni. Rajtuk kívül azonban a BME összes szervezeti egysége hozzáférhet azokhoz a tudnivalókhoz, amelyek a W3C-tagokat megilletik, sőt be is kapcsolódhatnak a W3C tevékenységébe. A Műegyetem képviselője a W3C Tanácsadói Testületében Hanák Péter.