Adatvédelem: Kupleráj a kémfészekben?

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 17. 10:33
Adatvédelmi aktivisták digitális detektívmunkával kiderítették, hogy a híres brit belső elhárítás, az MI5 kapkodva, amatőr módon készítette elő e-mailes tájékoztató szolgáltatását és veszélyeztette a hírlevélre feliratkozók személyes adatait.
A SpyBlog nevű internetes naplót vezető adatvédelmi aktivisták szerint az MI5 január 9-én indított új szolgáltatása, amelynek keretében az érdeklődők e-mailben kaphatnak tájékoztatást a terrorfenyegetettség aktuális állásáról, "merő káosz és kupleráj."

A szolgáltatás eleve késéssel indult, majd mikor végre feltették az MI5 honlapjára az adatlapot, amelyet a hírlevélre feliratkozóknak ki kell tölteniük, a SpyBlog aktivistái azonnal munkához láttak, hogy kiderítsék, miként működik a rendszer. Hamar kiderült, hogy az MI5 emberei külső cégeket bíztak meg a szolgáltatás üzemeltetésével. Ennél is riasztóbbnak találták, hogy a hírlevél olyan technológiával működik, amely kikapcsolja a rendszerből a listatagok személyes adatait felismerhetetlenné alakító programot. Az aktivisták végül azon borzadtak el leginkább, hogy a hírlevélforgalom egy amerikai cég közreműködésével, egészen pontosan a What Counts nevű vállalat Seattle-i szerverén keresztül bonyolódik. Mindez a SpyBlog szerint kiszolgáltatottá teszi a felhasználókat, akik személyes adatait semmi sem védi és még az amerikai hatóságok is hozzájuthatnak ezekhez.

"Bírósági idézés nélkül semmiféle adatot nem adunk ki" – reagált a SpyBlogosok felszólamlására David Geller, a What Counts ügyvezető igazgatója a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján kedden megjelent cikk szerint. Geller elmondta, hogy semmi rendkívüli nincs az esetben, ők is ugyanolyan technológiát alkalmaznak, mint megannyi szervezet, például lapszerkesztőségek, amelyek tájékoztatni szeretnék olvasóikat legújabb előfizetési akcióikról. Geller ugyanakkor hozzátette: "mindig azt tanácsoljuk a megrendelőinknek, hogy saját országuk területén működtessék a szolgáltatást."

A SpyBlog aktivistái ezek után továbbra is erősen figyelték az MI5 honlapját, és január 12-én változásokat észleltek: megszakadt az együttműködés a Seattle-i vállalattal és a személyes adatokat titkosító programmal is felszerelték a rendszert.

A kormány közleményben tudatta: az átalakítás "megkönnyíti, hogy gyorsabban kapják meg a leveleket a lista tagjai, akiknek többsége különben is Nagy-Britanniában él", egy kormányszóvivő pedig az esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a "szolgáltatás minden szempontból megfelel az adatvédelmi törvény előírásainak."

Január 15-én megjelent naplóbejegyzésük szerint a SpyBlog-aktivisták a legújabb fejleményeket úgy értékelik, hogy "a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja leplezni a hírlevél-botrányt."