Monopólium-ellenes Uniós eljárás indulhat az Intel ellen is

Milkovits Gábor, 2007. január 17. 22:08
A Wall Street Journal értesülése szerint az ügyben 2000 óta vizsgálódó illetékesek arra kérték fel Neelie Kroes-t, az EB Versenyügyi Biztosát, hogy indítson hivatalos eljárást az Intel ellen, vagy pedig ejtse az ügyet.
A WSJ hírforrásai szerint Kroes a döntés meghozatala előtt további anyagokat kért az ügyről. Több mint 6 éve az AMD kérte a vizsgálat elindítását az Európai Uniótól, mivel állításuk szerint a piacvezető Intel megtagadott nagyobb volumenű megrendelés esetén szokásos árkedvezményeket olyan cégektől, akik egy bizonyos mértéken, többnyire 20%-on felül vásároltak a rivális AMD-től. Az EU illetékes szervei és az EB rendkívül óvatosan és körültekintően járnak el az ügyben, mivel éppen a Versenyügyi Biztos nyilatkozott úgy, hogy az Intel esete még a 10 éve húzódó Microsoft-eljárásnál is összetettebbnek és bonyolultabbnak ígérkezik. Kroes arról egyelőre nem beszélt, hogy hozzávetőleg milyen hosszú gondolkodás után hozza majd meg döntését.

Hasonló üzleti gyakorlat gyanúja miatt tavaly év elején a dél-koreai versenyhivatal (KFTC) nyomozói vizsgálódtak az Intel ottani irodáiban. A nyomozás jelenleg is folyik, Chuck Malloy az Intel részéről pedig a cég teljes együttműködési szándékáról biztosította az illetékeseket.