Újabb alattomos támadás - számlatulajdonosok figyelem!

forrás Prim Online, 2007. január 18. 18:12
Új levél landolt a napokban az egyik, sárga színnel fémjelzett bank hazai számlatulajdonosainak online postafiókjában. A bank ebben arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy pénzmosás, hitelkártyacsalás, terrorizmussal kapcsolatos fenyegetések és egyéb visszaélések miatt zárolt néhány számlát, melyek közé „véletlenül” esetleg néhány, a tulajdonosok által jegyzett csekk-, és megtakarítási számla is bekerülhetett, így valamennyi kedves ügyfél ellenőrizze számlaegyenlegét.
Mit tesz ilyenkor egy gyanútlan számlatulajdonos? Természetesen azonnal belép a megadott linken a bank „honlapjára” megadva jelszavát – ami máris az alattomos adathalászok kezére juttatja a féltett számlát.
A támadásra a Panda Software Hungary, Európa legnagyobb vírusirtó cégének hazai képviselete hívta fel a figyelmet, amely nem csupán SPAM-ként, hanem Phising-ként, azaz “adathalászat”-ként jelöli a támadást, így figyelmeztetve kiemelten a felhasználót, hogy a levél minden bizonnyal egy csalási kísérlet eszköze.

Az internetes fenyegetések száma világviszonylatban mára meghaladta a százhetvenezres nagyságrendet. Napjaink károkozóinak ma már nem az a céljuk, hogy minél gyorsabban, minél több gépet fertőzzenek meg, hanem hogy információt és pénzt szerezzenek a támadások által, így jellemzőjükké vált a rejtőzködés. A rejtőzködés új technológiát is igényel: a csendes támadást dedikáltan, akár a potenciális áldozatra szabva juttatják el a felhasználókhoz, ahogy ez most is történt – mondja Sándor Zsolt, a Panda Software Hungary ügyvezető igazgatója. – Ma már nem a megfelelő biztonsági rendszerrel ellátott nagy cégek az elsődleges célpontok, mint jelen példa is mutatja: a támadás nem a bank ellen irányult, hanem gyanútlan ügyfelei ellen, akik nem értenek kellőképpen a biztonságtechnikához, figyelmetlenek, és gondolkodás nélkül megadják jelszavukat.

Lassan mindannyian megtanuljuk, hogy védekezni kell a vírusok ellen, de a fertőzés veszélyét senki sem veszi komolyan, míg azt nem a saját gépén tapasztalja. A szakemberek azt javasolják, hogy vértezzük fel magunkat: megfelelő vírusvédelem és kellő óvatosság – mindkettő elengedhetetlen napjaink virtuális terében.