Több baktérium tenyészik a mobilokon, mint egy WC-ülőkén

Milkovits Gábor, 2007. január 18. 22:54
Egy friss brit felmérés szerint a mobiltelefonokon több baktérium található, mint egy átlagos kilincsen, számítógépes billentyűzeten, vagy éppen WC-ülőkén.
A kutatás során mintát vettek különböző tárgyakról, majd a baktériumokat kitenyésztették. Az érdekes eredmény szerint a mobilok minden mást felülmúltak, aminek a kutatók szerint kézenfekvő okai vannak. A mobiltelefonok ugyanis a szájból, és a mindenhonnan kórokozókat összegyűjtő emberi kézről egyaránt nagy mennyiségű baktériumot kapnak, majd meleg helyen, például zsebben vagy táskában ezek ideális körülmények között tovább tenyésznek rajtuk. A mobilról tenyésztett baktériumok között megtalálható volt a staphylococcus aureus nevű szimpatikus bacilus is, amely normál körülmények között szinte mindenki bőrén megtalálható, a szervezet belsejébe jutva viszont súlyos betegséget okozhat.

A kísérletben szereplő WC ülőke nyilvánvalóan annak köszönhette a mobilnál jobb helyezését, hogy több-kevesebb rendszerességgel tisztították. A megrendelő Dial-a-Phone mobiltelefon-nagykereskedő szerint a készülékek esetében is ez a kézenfekvő megoldás, vagyis a fertőzések elkerülése érdekében nem árt időnként valamilyen antibakteriális tisztítószerrel áttörölnünk mobilunkat, ha nem akarjuk, hogy nem várt kellemetlenséget okozzon nekünk.