Mp3 Surround Sound streaming

Milkovits Gábor, 2007. január 20. 09:38
A berlini Fraunhofer Intézet mp3 Surround Sound stream WinAmp modult, illetve egy hasonló alapú, kísérleti flash internetes rádióadást mutatott be a cannes-i Midem konferencián.
Az mp3-at kifejlesztő Fraunhofer mintegy két évvel ezelőtt mutatta be 5.1 csatornás, surround hangzású mp3 digitális hangfájlok létrehozását és lejátszását lehetővé tevő szoftverét. A mostani beépülő modul (plug-in) tulajdonképpen erre épül, azonban mégis valódi áttörést jelent, hiszen nemcsak a fájlok letöltését és lejátszását, hanem például 5.1-es online rádióadások vagy egyéb streamek üzemeltetését is támogatja. A Surround mp3 fájlok alig nagyobb méretűek a megszokott sztereó változatoknál, ráadásul ugyanúgy (sztereóban) megszólalnak az 5.1-et nem támogató eszközökön is.

A még 2004 végén kiadott mp3 Surround szoftver 2-es verziója változatlanul letölthető a http://www.iis.fraunhofer.de/fhg/iis/EN/bf/amm/mp3sur/tou.jsp címről. A program egy 5.1-es kódoló és dekódoló elemet, a sztereó fejhallgatóban Surround hangzást imitáló Ensonido alkalmazást, valamint a sztereó hangfájlokból mp3 Surround fájlokat gyártó mp3 SX megoldást tartalmazza. A szintén nyílt forráskódú plug-in jövendő sorsáról egyelőre nem közöltek konkrét információt.