Több százezer PC vett részt a jövő éghajlatát kutató projektben

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 22. 22:01
Több mint 250 000 internetező vett részt egy az éghajlati változásokat kutató projektben, amelynek keretein belül azt próbálták megjósolni a kezdeményezők, hogy 2080-ban milyen időjárásra számíthatnak a britek.
Nemrég a BBC tett közzé egy felhívást, melyben arra kérték az internetkapcsolattal rendelkező számítógép-felhasználókat, hogy segédkezzenek egy nagyszabású klímatanulmány elkészítésében. Ehhez csupán le kellett tölteniük a www.climateprediction.net címről egy pár megás szoftvert és telepíteniük kellett azt. A megfelelő beállítások elvégzése után ha a program érzékelte, hogy nem használják a PC-t, akkor számolni kezdett, az eredményeket pedig továbbította egy az oxfordi egyetemen üzemelő központi szervernek. A három hónapos kísérlet végén a szakemberek összegezték a kapott eredményeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy 2020-ban átlagosan 1,2 fokkal, 2050-ben 2,5 fokkal, 2080-ban pedig 4 fokkal fog nagyobb értéket mutatni a hőmérő higanyszála Nagy-Britanniában, mint a múlt század nyolcvanas éveiben.

"Mikor meghirdettük a programot, akkor tízezer jelentkezőnek is örültünk volna" - nyilatkozta Nick Faull vezetőkutató, aki elmondta még, hogy maguk is meglepődtek azon, hogy végül 250 000 internetező vett részt a projektben.