Sun szerverek ismét Intel lapkákkal

Milkovits Gábor, 2007. január 22. 23:15
A Wall Street Journal értesülése szerint a Sun hamarosan ismét gyárt majd Intel Xeon processzoros x86-os szervereket.
A WSJ szerint Jonathan Schwartz és Paul Otellini vezérigazgatók a héten széleskörű együttműködésről tesznek majd bejelentést, amelynek fő eleme a Xeon-alapú Sun szerverek és munkaállomások forgalmazása lesz. Cserében az Intel jogot kap a Solaris operációs rendszer forgalmazására – a processzorgyártó elég komoly mértékben árul márkanév nélküli, úgynevezett „white box” szervereket és alkatrészeket, azonban jelenleg operációs rendszer nélkül.

A Sun saját Sparc processzoros szerverei mellett 2002-ben kezdett el Intel-alapú x86-os LX50 termékeket forgalmazni. Ezeket azonban 2005-től felváltották az AMD Opteron lapkákkal ellátott Galaxy szerverek, mivel a Sun fürgébbeknek és energiatakarékosabbaknak ítélte az Opteron processzorokat a Xeon-oknál. A kétmagos Intel Xeon 5100 (Woodcrest) és a négymagos Xeon 5300 („Clovertown”) megjelenésével azonban nyilvánvalóan megváltozott a helyzet, és a Sun lépése egyértelműen a verseny további éleződésének a jele. A két rivális gyártó mindenütt igyekszik konkurenciát támasztani a másiknak: a Dell például alig pár hónapja kezdett az Intel processzoros gépek mellett AMD-alapú rendszerek forgalmazásába.

Az éles verseny egyúttal árversenyt is jelent, ami egyik gyártó üzleti eredményére sem hat pozitívan, így a 2006-os utolsó negyedévben mindketten a 2005-ösnél alacsonyabb profittal voltak kénytelenek beérni.