Korlátlanul másolható zenéket készülnek forgalmazni a kiadók

Milkovits Gábor, 2007. január 23. 10:48
A cannes-i Midem zenei vásáron több forrásból is olyan hírek keltek szárnyra, hogy a négy nagy lemezkiadó közül legalább egy hónapokon belül korlátozásmentes mp3 zeneszámok forgalmazásába kezd az interneten.
Ha a hír igaz, az mindenképpen komoly áttörést jelent a kiadók üzletpolitikájában. Jelenleg ugyanis ezek a cégek olyan másolásvédett tartalmakat forgalmaznak a különböző fizetős online zeneáruházakban, amelyek csak korlátozott számú és jellegű eszközre másolhatók. A DRM-mentes mp3 fájlok viszont korlátlanul letölthetők, lejátszóra, CD-re, mobiltelefonra vagy PC-re másolhatók, illetve e-mail mellékletként bárkinek elküldhetők.

Eddig legálisan csak független kiadók kínáltak ilyeneket, főként azzal a céllal, hogy népszerűsítsék egyébként kevésbé ismert előadók zenéit. A jogvédett tartalmak kalózmásolatai ugyanakkor gyakorlatilag korlátlanul és szinte ingyen hozzáférhetők a világhálón, ami mérhetetlen veszteségeket okoz a kiadóknak és közvetve a zenészeknek is. Az emiatt csökkenő fizikai eladásokat mostanáig az iTunes-on és más fizetős letöltőoldalakon forgalmazott, másolásvédett digitális zenei tartalmakkal igyekeztek ellensúlyozni, azonban a látványos áttörés mindeddig elmaradt. Az ilyen jellegű zeneszámok forgalma tavaly 80%-kal nőtt ugyan, a gyarapodás mértéke azonban alatta maradt a 2005-ös szintnek.

A New York Times értesülése szerint a nagy lemezkiadók a fentiek miatt mostanra elszánták magukat a radikális lépésre, hogy DRM korlátozásoktól mentes mp3 zenéket (is) forgalmazzanak. Bennfentesek szerint erre szóba jöhet az eddigi fizetős konstrukció, vagy akár a reklámokból eltartott oldalakon történő ingyenes forgalmazás is. Az EMI már meg is tette az első kis lépéseket; ingyenes streaming szolgáltatásba kezdett a kalóztartalmakról hírhedt kínai Baidu oldalán, illetve hozzáférhetővé tette zenei katalógusát a reklámokból fenntartott, ingyenes letöltéseket kínáló Qtrax számára.