Minden idők legnagyobb online bankrablása

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 23. 19:28
A biztonsági szakemberek minden idők legnagyobb online bankrablásáról beszélnek, melynek során a támadók az egyik skandináv pénzintézet több száz ügyfelétől mintegy 900 000 eurót zsákmányoltak.
Néhány ismeretlen hackernek sikerült kirabolnia a svéd Nordea bankot. A helyi hatóságok, valamint a McAfee munkatársai együtt próbálnak meg fényt deríteni az elkövetők kilétére. A rendőrségi közlemény szerint az elmúlt 15 hónap során egy meghamisított e-mailt kaptak a pénzintézet kliensei, akiket egy spamszűrő program feltelepítésére ösztönöztek. A felhasználók azonban a hasznos szoftver helyett a Haxdoor.ki trójait installálták, amely egy a bank weboldalára megtévesztésig hasonló site-ra irányította a bank ügyfeleit, ahol aztán azok megpróbáltak belépni saját fiókjukba. A sikertelen belépési kísérlet után azonban már adataik ki voltak szolgáltatva a hackereknek, akik nem haboztak visszaélni a könnyen szerzett információval. A rendőrség képviselői közölték, hogy a szálak Oroszországba vezetnek.

Boo Ehlin, a Nordea szóvivője elmondta, hogy a 250 megkárosított ügyfelük számítógépén feltehetőleg nem volt vírusirtó, azonban bankjuk ennek ellenére átvállalta a teljes veszteséget.