Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból és fényképezőgépünkből?

Széles Csongor, 2007. január 24. 13:26
Kétféle fényképész létezik: az egyik elkattintja a fényképezőgépet, a másik megkomponálja a képet. A különbség a kettő között az, hogy míg az első inkább csak az emlékek megőrzése miatt fotózik, addig a másodikat az foglalkoztatja, hogy gyönyörködtessen vagy felrázzon. Egy jó digitális fényképezőgép nagy segítség ugyan, de csak félsiker. A profi fényképészt a fényképezőgépes kirándulótól az különbözteti meg, hogy a profi tudatosan szerkeszti meg a fotóit.

A legjobb képek elkészítése nem is lesz olyan nagyon nehéz, miután hozzászokunk ahhoz, hogy odafigyeljünk a kompozíció szabályaira. Az elején ajánlott az itt felsorolt alapszabályokat betartani, és máris javulást fogunk tapasztalni. Nincs szükség arra sem, hogy manuálisan fotózzunk és a még csak vásárolnunk sem kell semmilyen kiegészítőt, csupán nézzünk másképpen a támára. Ez a legnehezebb lépés...

Kezdjük az aranyszabállyal:

A harmadolásos képszerkesztés

Természetesen nem arról van szó, hogy minden fényképnél ezt a szabályt kell betartani, sőt egyáltalán nem kötelező, de alkalmazása a legtöbb esetben gyors és hatásos végeredményt biztosít.

A harmadolás szabálya szerint a fényképet kilenc egyenlő részre oszthatjuk fel két egymástól és a kép szélétől egyenlő távolságra elhelyezett függőleges és vízszintes vonallal. Ha a vonalak metszéspontjaiba helyezzük el a témát, akkor a fényképünk esztétikailag szebb és professzionálisabb lesz.





A rácsozat a harmadolás szabályát példázza.

A legtöbb digitális fényképezőgép képes megjeleníteni a fenti rácsozatot az LCD-n vagy a keresőn is, így nagyon könnyen követhetjük a fenti szabályt.

Az alábbi képen a fénykép témája a kép közepén található, emiatt eléggé szokványosnak, mindennapinak tűnik.



Ugyanakkor a harmadolás szabályát alkalmazva egy teljesen más világ tárul fel.



A könnyebb érthetőség érdekében a rácsozatot is megjelenítettük a fotón. Láthatjuk, hogy a pad a rácsozat bal alsó metszéspontjainál helyezkedik el, ennek köszönhetően nyugtatóbb a szemnek és esztétikailag is kellemesebb látványt nyújt.