A jövő íróasztala

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 25. 10:03
A jövő íróasztala egy üveglap, amelyre képeket vetítenek - vagyis az íróasztal és a monitor különös keveréke.
A Bajor Közszolgálati Rádió és Televízió internetes portálján mutatja be Jeff Hann, a New York Egyetem kutatójának találmányát, a "multitouch" konzolt.

Egy ma használatos érintőképernyőhöz képest ez a technika egyidejűleg több emberi ujjat is képes felismerni. Ez nem csak azt jelenti, hogy ezáltal kényelmesebben, két kézzel lehet dolgozni, hanem azt is, hogy több ember képes használni a különleges íróasztalt, amelyen képeket és dokumentumokat lehet ujjainkkal ide-oda mozgatni.

Németországban a müncheni és a berlini egyetemen is építettek hasonló asztalokat, a bajorországi egyetemen Florian Echtler két üveglappból készítette el a maga változatát, az alsó tejüveg, a felső lap pedig plexi: az alsó üvegre vetítik a kívánt képet, a felső lemez regisztrálja az ujjak pozícióját.

A berlini íróasztalt két és félezer euróból készítette el két diák, mégpedig discjockeyk számára, akik filmmixeket is vetítenek a zene mellett. Ez lehetővé tenné azt is, hogy a valódi lemezek helyett virtuális korongokkal zsonglőrködjenek.

A müncheni műszaki egyetem egyik professzora úgy véli, hogy az új technológia megváltoztatja a csoportmunkát, a maihoz képest ez a fajta munkavégzés sokkal interaktívabb, és kevésbé hierarchizált lesz, mint most. A csoport tagjai ugyanis egyidejűleg használhatják a számítógépet, láthatják egymás munkáját, és továbbfejleszthetik az ötleteket - írta a bajor közszolgálati portál, s mindehhez mellékelte a linket, ahol a jövő  asztala megtekinthető: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/ .