Energiafaló számítógépek

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 25. 10:37
A világhálót kiszolgáló számítógépek energiafogyasztása korántsem elhanyagolható: Mark Mills energiakutató (Digital Power Group,  USA) szerint jelenleg az USA-ban előállított elektromos energia 10 százaléka számítógépek üzemeltetésére megy el, s ez a szám egy évtizeden belül megkétszereződhet, már csak azért is, mert  míg régebben a munkaidő  végeztével kikapcsolták a gépeket, a világháló folyamatos üzemet jelent.
Az egyre gyorsabb és egyre nagyobb adatmennyiséget tároló, illetve továbbító számítógépek egyedül az Amerikai Egyesült Államokban évi 14,8 terawatt/óra energiát emésztenek fel, annyit, mint 1,3 millió háztartás - állítja 2004-es adatokra hivatkozva a kaliforniai Electric Power Research Institute. Ugyanez a felhasználók oldalán azt jelenti, hogy 10 megabájtnyi adat összegyűjtése, tárolása és célba juttatása - a berendezések gyártásától az üzemeltetésig mindent figyelembe véve - nagyjából annyi energiát igényel, amennyi 900 gramm szén elégetésével nyerhető.

1985-ben az amerikai Energiaügyi Minisztérium irányítása alá tartozó kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory (LBL) kutatócsoportja megpróbálta optimalizálni saját 80 hektáros létesítményük energiafogyasztását. Az energiatakarékos világítástól a takarékos szellőzőberendezésen át a gyorsító mágneseinek cseréjéig mindent sorra vettek, és 40 százalékkal sikerült az energiafogyasztást csökkenteniük.

Sikerükön felbátorodva azóta nyilvános bemutatókon ismertetik, hogyan lehetne a modern irodaépületek vagy a biotechnológiai laboratóriumok, illetve újabban a szerverfarmok energiafogyasztását csökkenteni.

Az LBL csapata december közepén hozta nyilvánosságra az adatközpontok energiaellátásával foglalkozó tanulmányát, melyben azt állítják, hogy a kiszolgálók elektromos áramellátási rendszerének átszervezésével dollármilliárdokat takaríthatna meg az internetipar. Javítani kellene a berendezések hatásfokát és hasznosítani kellene a keletkező hőt.

A számítógépek belsejében stabil egyenfeszültségre van szükség, és jelenleg ezt minden gép külön állítja elő, egyenirányítva a váltóáramú hálózati feszültséget. Az egyenirányítók rossz hatásfokúak, ezért sok hőt termelnek. Ha az adatközpont esetenként több ezer számítógépének egyenfeszültség ellátását központosítanák és a géptermen kívül helyeznék el, csökkenne a hűtés költsége.

Az adatközpontokhoz kivétel nélkül központi szünetmentes tápegység tartozik, ami egyenirányítja a bejövő váltófeszültséget, tölti a hatalmas akkumulátorokat, majd ismét váltó feszültséget állít elő, mert a szerverek csak azt tudják fogadni. Minden ilyen átalakítás veszteséggel jár. Az LBL csapata átépített egy adatközpontot úgy, hogy a szervereket nagy egyenfeszültséggel lehessen táplálni, és 28 százalékos hatásfok javulást ért el.

Vannak, akik szerint túl költséges lenne az adatközpontokhoz egyedi áramellátó rendszereket építeni, inkább át kellene térni a folyadékhűtésre, mert az egyre zsúfoltabb kiszolgálók hűtését már úgysem bírják a légkondicionálók, és így könnyebb lenne hasznosítani a keletkező hőt.

A világháló óriásvállalatai - a Microsoft, Google vagy a Yahoo - már költöztetik adatközpontjaikat Kaliforniából a vízi erőművekben gazdag északnyugati államokba, ahol olcsóbb az áram - adta hírül a New Scientist című angol tudományos lap.