3+1 telefonszámla-csökkentési jó tanács települési önkormányzatoknak

forrás Prim Online, 2007. január 25. 13:18
A megszorításoktól fuldokló önkormányzati vezetők számára 2007 egyik költségvetési kitörési pontja lehet a telekommunikációra fordított kiadások radikális csökkentése. Ma már a technika jóvoltából a telefonálási szokások megváltoztatása nélkül lehet a hivatal és kacsolódó intézményrendszer éves telefonkiadásainak 30-40%-át megtakarítani. Hogyan? Erről szól Szekeres Viktor távközlési szakértő, az alkozpont.net weboldal szerkesztőjének legújabb, kifejezetten önkormányzati vezetőknek szóló cikke.


Tapasztalataink szerint a közintézményi telefonszámla évek óta „legvaskosabb” tétele a vezetékes-mobil hívások. Nem csoda: egyre inkább mindenkit úgyis csak mobilon lehet „utolérni”. A munkáját becsületesen végző köztisztviselő pedig nem is sejti, hogy a lehető legdrágábban telefonál, amikor hivatali telefonról a mobiltelefonján hívja például a település polgármesterét. Az ilyen ehhez hasonló (vezetékes-mobil) hívásokért – az unió országaihoz képest hazánkban egyedülállóan magas - percenként nettó 45-55 Ft-ot kell fizetni.

„A hivatali telefonközpontra illesztett GSM adapter beszerzésével a vezetékes-mobil hívásdíjak több mint 50%-kal csökkenthetőek” - avat be a telefonszámla-csökkentés első lépcsőjébe Sándor Zoltán, a Gloster telekom műszaki vezetője. A GSM adapter tulajdonképpen egy mobiltelefon, ugyanolyan SIM kártyával működik, mint a zsebünkben lapuló készülék. Annyi a különbség, hogy ezt a különleges „mobiltelefont” nem magunknál tartjuk, hanem a hivatali telefonközpontra kötjük rá. Ha a köztisztviselő mobiltelefont tárcsáz a hivatali asztali készülékéről, akkor a hívása GSM adapteren (SIM kártyán) keresztül végződik. Így csak a 20-25 Ft / perc mobil-mobil hívás díját kell kifizetni (a mobilszolgáltatónak) a 45-55 Ft/perces vezetékes-mobil hívás helyett, ami közel 50%-os megtakarítást eredményez! „Egy GSM adapter kevesebb mint nettó 70 ezer forintér beszerezhető, egy-két hónap alatt behozza az árát a megtermelt megtakarításból” - teszi hozzá a szakember.