Dallamfelismerő weboldal

Milkovits Gábor, 2007. január 27. 16:18
A Midomi nevű weboldal olyan szolgáltatást kínál a felhasználóknak, hogy egy adott dallam PC-mikrofonba való dúdolása vagy fütyülése után azonnal megadja a szám címét és előadóját.
Az egyelőre csak béta tesztváltozatban beindított szolgáltatás abban segít, hogy pontos információhoz jussunk a gyakran csak a fejünkben motoszkáló, besorolhatatlan dallamfoszlányokkal kapcsolatban. Mindehhez több ötletes megoldás is párosul; a Midomi lehetővé teszi például, hogy a kereső személy meghallgathassa a megtalált számnak azt a szakaszát eredetiben, amelyet ő maga előzetesen eldúdolt. A szolgáltatás jelenleg mintegy 2 millió eredeti dalt kínál pénzért letöltésre, emellett azonban egy közösségi profillal is rendelkezik. A felhasználók ugyanis nemcsak kereshetnek hangjukkal, hanem jól sikerültnek ítélt produkcióikat fel is tölthetik az oldalra, ezek pedig később bárkinek ingyenesen hozzáférhetők, illetve szavazni is lehet rájuk.

Az oldalt üzemeltető Melodis a MARS („Multimodal Adaptive Recognition System”) elnevezésű hangfelismerő technológiát használja, amely a hasonló megoldásoknál összetettebb módon azonosítja a hangmintákat, így a hanglejtésre, a ritmusváltásokra, a szünetek helyére, illetve a tartalomra egyaránt figyelmet fordít. Az ötletes alkalmazás jól kiegészítheti a zeneletöltő oldalak repertoárját.