Riválisok szerint nem EU-konform a Vista

Milkovits Gábor, 2007. január 27. 18:06
Technológiai cégek egy csoportja alig néhány nappal a Windows Vista hivatalos startja előtt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, arra hivatkozva, hogy a Microsoft új operációs rendszere nem felel meg az uniós előírásoknak.
Az IBM, a Nokia, a Sun Microsystems, az Adobe, az Oracle, a Red Hat, a Corel, a RealNetworks, a Linspire és az Opera részvételével tavaly alakult ECIS csoport tagjai már egyszer hangot adtak a Vistával kapcsolatos panaszaiknak, ám álláspontjuk szerint most kénytelenek együttesen megismételni őket, mivel szerintük az EB mindeddig nem foglalkozott velük érdemben.

Az „Európai Bizottság az Együttműködő Rendszerekért” (ECIS) elnevezésű ágazati csoport most részletesen felsorolta a Vistával szemben támasztott kifogásait. Ezek között szerepel a szerintük a HTML kiszorítására tervezett, csak a Windowszal együttműködő XAML webes platform, vagy a teljes mértékben és akadálytalanul csak a Microsoft Office-szal kompatibilis Open XML fájlformátum. Az ECIS hivatalos közleménye szerint a Microsoft nyilvánvalóan ki akarja terjeszteni piaci dominanciáját az internetre is, az eredmény pedig az lesz, hogy a fogyasztóknak nem marad valódi választási lehetőségük, és kénytelenek lesznek Microsoft termékeket vásárolni, bármennyibe kerüljenek is. Thomas Vinje, a csoport jogásza a Reutersnek nyilatkozva hozzátette, hogy arra is éveket kell majd várni, amíg a Microsoft fejleszti, vagy kijavítja termékeit.

A Microsoft részéről nem kommentálták a panaszokat, az EB pedig egyelőre nem állt készen álláspontjának kifejtésére. Egyes reklamációkkal kapcsolatban egyébként a szoftverkonszern kifejezetten konstruktívnak és engedékenynek bizonyult, a Symantec és McAfee szoftverbiztonsági cégeknek például kérésükre kiadták a termékeik Windowson való megfelelő működését biztosító információt. A 2004-es monopóliumellenes EB-határozatban foglaltaknak ugyanakkor a bizottság álláspontja szerint a Microsoft még mindig nem tett maradéktalanul eleget, és a közel 500 millió eurós bírság – valamint az azóta kiszabott további összegek - megfizetése ellenére fellebbezett az első és az összes azt követő elmarasztaló döntés ellen. A Vista mindenesetre a problémák ellenére napokon belül eljut a mezei fogyasztókhoz világszerte, így az EU-ban is.