128 GB-os 2,5" A-DATA flash meghajtó

Milkovits Gábor, 2007. január 28. 19:09
Az A-DATA bemutatta az első 128 GB-os, tisztán flashmemóriás SSD számítógépes háttértárat, amely 2,5”-es formátumával pontosan illeszkedik a noteszgépek winchestereinek helyébe.
Az első fecske a Samsung 32 GB-os, 1,8” prototípusa volt, amelyet a gyártó rögtön be is épített Q30-as noteszgépeibe. A nyilvánvaló előnyök, így a teljes zajmentesség, a fizikai behatásokkal szembeni nagyobb ellenálló képesség, valamint a gyorsabb adatelérés ellenére ez a kapacitás nem nagyon veheti föl a versenyt a merevlemezes meghajtókéval, ráadásul a magas ár is riasztó tényező; a Samsung Q30 viszonylag kis teljesítménye ellenére mintegy 750 ezer forintnak megfelelő won-ba kerül. Az A-Data SATA interfészes terméke által biztosított 128 GB viszont már versenyképesnek tekinthető, és a 2,5” terjedelem még mindig alkalmassá teszi noteszgépekben való alkalmazásra. Így már csak az ára kérdéses, a gyártó azonban a forgalmazással kapcsolatban egyelőre semmit nem nyilatkozott.

Az utóbbi időben, különösen 2006 folyamán folyamatosan estek a flashmemória-termékek nagykereskedelmi árai, ami azt valószínűsíti, hogy az SSD flash meghajtók néhány éven belül a legtöbb területen felválthatják a winchestereket. Valószínű, hogy az A-DATA után rövidesen az úttörő Samsung, valamint más gyártók is kihozzák majd nagyobb kapacitású termékeiket.