A Cisco javítja az internet biztonsági réseit

Milkovits Gábor, 2007. január 28. 20:03
A Cisco három átfogó javítást adott ki az internet gerincét alkotó hálózati eszközeihez – ebben az esetben a javítás a puszta szoftvertelepítésen kívül valódi karbantartást is jelent a szolgáltatók számára.
Az internetszolgáltatók valószínűleg néhány napon belül végre is hajtják a szükséges beavatkozásokat, egyesek azonban attól tartanak, hogy a hackerek még előttük lépni fognak. Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási vezérigazgatója elmondta, hogy mivel a szóban forgó hibák magát a világháló infrastruktúráját érintik, az esetleges támadások nem jelentenek közvetlen veszélyt az otthoni felhasználókra, legfeljebb néhány oldalt béníthatnak meg ideiglenesen. A három sebezhetőség közül egy biztosan lehetőséget ad erre, mivel lehetővé teszi a Cisco routerek feletti ellenőrzés megszerzését. Hypponen szerint azonban miután az ilyen jellegű támadások nem alkalmasak pénzszerzésre, komoly bűnözők helyett legfeljebb „hobbi-hackerek” akcióira lehet számítani. A biztonsági szakértő hozzátette, hogy a legfontosabb cégek valószínűleg villámgyorsan alkalmazzák majd a Cisco javításait.

A Cisco eddig még nem kapott bejelentést a most orvosolt sebezhetőségeket kiaknázó támadásról. Mikko Hypponen egyébként üdvözölte a javítások kiadását, hozzátéve, hogy azok nyilvánvalóan biztonságosabbá teszik a világhálót, 100%-ig sebezhetetlen internetről azonban szerinte soha nem beszélhetünk majd.