Az Adobe bemutatja a Photoshop Lightroom 1.0 verzióját

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 29. 18:16
Az Adobe Systems ma bejelentette, hogy már előrendelhető és várhatóan 2007. február közepén kerül forgalomba az Adobe Photoshop Lightroom 1.0 szoftver. A Photoshop Lightroom lehetővé teszi a professzionális fényképészek számára a digitális fényképek tömeges importját, kezelését és bemutatását.
Mivel az elmúlt 12 hónapban több mint 500 000 fényképész vett részt a nyilvános béta programban, a Photoshop Lightroom olyan innovatív jellemzőkben bővelkedik, amelyek korszerűsítik a digitális fényképészeti munkafolyamatokat. Az első hónapokra korlátozott bevezető időszakban az Adobe 199 dolláros különleges bevezető áron kínálja a Photoshop Lightroom programot. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható.

A Lightroom továbbfejlesztett jellemzői

A Photoshop Lightroom a 4.1 béta verzió óta új funkciókat tartalmaz a jelentősen megváltozott Library (Könyvtár) és a Develop (Előhívás) modulokban, amelyeket a továbbfejlesztett Slideshow (Prezentáció),  Print (Nyomtatás) és Web komponensek egészítik ki. A Library modulban új, továbbfejlesztett kulcsszó eszközök segítik a fényképészeket a hatalmas kollekciók szűrésében, a javított import panel rugalmasabb fájlkezelése pedig a fájl helyének meghatározásánál biztosít nagyobb lehetőségeket. Jobb rangsoroló és minősítő rendszerével az új Key Metadata Browser gyors hozzáférést biztosít az alapinformációs címkékhez, valamint egy olyan színcímkéket és válogató/selejtező rendszert is tartalmaz, amely minden eddiginél gyorsabban leválogatja és megtalálja a fényképeket. A Develop modul Virtual Copies és a Snapshot újdonságaival ugyanannak a képnek több változata jeleníthető meg, így a felhasználók számára a legjobb lehetőségeket biztosítja anélkül, hogy belezavarodnának a fizikai verziók külön történő elmentésébe.
A kibővített eszközök közé tartoznak még a színárnyalatot, telítettséget és fénysűrűséget javító funkciók. A klónozás és retusálás jellemzők felülírás nélküli egy vagy több képen megszüntetik az érzékelő által okozott zavarokat.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás

A Photoshop Lightroom az Adobe Camera Raw technológiára épít, és a JPEG és a TIFF mellett több mint 150 natív nyersfájlformátumot támogat, így egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A támogatott legújabb fényképezőgép típusok közé tartozik a Nikon D40 és D80 és a Pentax K10D. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív specifikációba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő szétválogatására. A DNG a munkafolyamat és archiválás problémáinak megoldása érdekében egy univerzális fájlformátum előállítására irányuló iparági szintű kezdeményezés. Célja az, hogy megszüntesse az új fényképezőgépek befogadása előtt álló akadályokat, miközben a professzionális fényképészek számára lehetővé teszi, hogy a digitális képalkotó technológia fejlődésével felvételeik biztonságosan archiváltak és hozzáférhetők maradjanak.

Árak és beszerzési lehetőségek

Az Adobe Photoshop Lightroom 2007. február közepén kerül forgalomba és 199 dolláros különleges bevezető áron már előrendelhető az Adobe áruházában a www.adobe.com/store címen. A 100 dolláros engedményt 2007. április 30-ig minden ügyfél igénybe veheti. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor vagy Microsoft Windows XP SP2, Intel Pentium 4 processzor és 768 MB RAM, illetve 1024x768 felbontású képernyő. Az Adobe Photoshop Lightroom egy univerzális bináris alkalmazás, amely alapból fut majd a PowerPC és az új Intel alapú Macintosh rendszereken.

A Photoshop Lightroom 1.0 bejelentése a Lightroom béta program hivatalos végét jelenti. A Lightroom béta felhasználók 2007. február 28-ig, annak lejártáig férnek hozzá a programhoz.