Vezeték nélküli Seagate HDD mobiltelefonokhoz

Milkovits Gábor, 2007. január 31. 20:55
A Seagate 10 és 20 GB-os külső merevlemezes meghajtót tervez forgalomba hozni mobiltelefonokhoz, amely WiFi vagy Bluetooth segítségével kommunikálna a készülékekkel.
Az eddig „Crickett” kódnéven futó eszköz hivatalos neve „Dave” lesz, ami a "Digital Audio Video Experience" („digitális audiovizuális élmény”) rövidítése. A Dave úgy képes megsokszorozni a mobiltelefonon kezelhető multimédiás tartalmak mennyiségét, hogy eközben nem növeli a készülékek méretét, és az energiafogyasztást sem olyan mértékben, mint egy beépített tár. Az 1” merevlemezzel ellátott hordozható adattároló 10 GB-os változata a második negyedévben, a 20 GB-os pedig a későbbiekben kerül forgalomba.

A hitelkártya-méretű, nagyjából 1,2 cm vastag Dave kétségtelenül felülmúlja az eddigi legnagyobb kapacitású, 4 GB-os, a Nokia N91 mobiltelefonba épített merevlemez, vagy bármely külső flashmemória-kártya teljesítményét. A 10 GB-os verzió ára ugyanakkor meg nem erősített hírek szerint 200 dollár körül lesz a tengerentúlon, márpedig a jóval praktikusabb flash kártyák közül is lehet már fajlagosan majdnem ennyiért, azaz 50 dollár körül 2 GB-os modelleket is kapni.