Indiában gyárttat olcsó mobilokat a Sony Ericsson

Milkovits Gábor, 2007. február 1. 11:03
A Sony Ericsson bejelentette, hogy olcsó színes kijelzős és zenelejátszós mobiltelefonok gyártásába kezd Indiában.
A tényleges gyártást a Sony Ericsson-nal szerződő Flextronics és Foxconn bonyolítja majd, és a tervek szerint 2009-re évi 10 millió belépő szintű SE készülék származik majd a szubkontinensről. Ez a szám a cég 2006-ban eladott készülékeinek 13%-át teszi ki. Az olcsó mobilokat elsősorban a fejlődő, azon belül is elsődlegesen az indiai piacra szánja a gyártó, és ennek megfelelően helyi jellegű tartalmakkal, illetve az ott megszokott billentyűzettel lesznek ellátva.

Az öt nagy mobilgyártó közül a Sony Ericsson számára volt a legsikeresebb a tavalyi év, mivel a svéd-japán vegyes vállalatnak jelentős mértékben sikerült megnövelnie bevételeit és piaci részesedését egyaránt. A negyedik negyedévben 8,7%-kal a negyedik helyen álltak a Nokia, a Motorola és a Samsung mögött, ám bevételeik meghaladták a dél-koreai gyártó jövedelmét.

A siker mögött főként a rendkívül népszerű Walkman zenelejátszós és Cybershot kamerás készülékek állnak. Nyilvánvaló azonban, és a Samsung és az LG negatív példája is azt mutatja, hogy innen a továbblépés csak a nagy mennyiségű olcsó készüléket befogadó fejlődő piac meghódításával képzelhető el, kérdés azonban, hogy erre mekkora esély kínálkozik. A hatalmas háttérkapacitással rendelkező Nokia és a piaci második Motorola ugyanis rendkívül kiélezett versenyt folytat a területen, és így az új szereplőknek valóban versenyképes ötletekkel és készülékekkel kell előállniuk.