Lingvico: új szemlélet az online nyelvoktatásban

forrás Prim Online, 2007. február 1. 10:18
Lingvico néven indul el 2007-ben egy új szolgáltatás, mely az online nyelvoktatásra kínál hatékony megoldást. A Lingvico alapkoncepciója, hogy egy olyan komplex szolgáltatást nyújtson, mely minden feltételt biztosít az online nyelvoktatáshoz (adminisztráció, feladatkészítés, nyelvoktató honlap, üzemeltetés stb.), és ezáltal a nyelvtanároknak ténylegesen csak a nyelvtanításra kelljen koncentrálniuk.
A szolgáltatás része egy oktatási módszertan az online óratartáshoz, és egy online használható komplett feladatkészítő- és nyelvoktatói adminisztrációs rendszer (Lingvico Admin). A Lingvico-ban az online óratartás két alapeszköze a Skype és a Lingvico óratartó modulja, melyek a nyelvóra alatt folyamatos, élő kapcsolatot biztosítanak a nyelvtanár és a diákja között. A nyelvtanulók a Lingvico rendszer publikus felületén (Lingvico Diák) keresztül vesznek részt az online órán, és két óra között itt gyakorolhatnak, illetve oldhatják meg házi feladataikat.

A szolgáltatást a nyelvtanárok ingyenesen vehetik majd igénybe, a szolgáltatást kifejlesztő projektcsapat a Lingvico-val oktatott diákok után számít bevételre. A szolgáltatásért a diákoknak havonta nagyságrendileg egy magán nyelvóra árszintjének alsó sávjában mozgó díjat kell majd fizetniük.

A szolgáltatás egyik lényegi újdonságát a komplexitása adja, mivel a nyelvtanárok számára a Lingvico egy rendszerbe integrálva biztosít minden eszközt, módszert és infrastruktúrát az online nyelvoktatáshoz. A nyelvtanárok számára így lehetőség nyílik saját online nyelviskola létrehozására és menedzselésére, vagyis akár teljes értékű főállást hozhatnak létre maguknak.

A Lingvico a magyarországi bevezetést követően a tervek szerint világszinten is elindul majd: először Németországban, majd Európa nagyobb országaiban, később az Európán kívüli országokban is.

A Lingvico béta verziója 2006. decemberében készült el, és december végén lett meghirdetve a rendszer nyilvános béta-tesztje. A béta-teszt folyamán nyelvtanárok, nyelviskolák - diákjaik bevonásával - tesztelik majd a rendszert, és az ő javaslataik alapján folyik tovább a szolgáltatás fejlesztése. 2007. januárjában 35 nyelvtanár, illetve nyelviskola jelentkezett béta-tesztelőnek. A béta-tesztre való jelentkezés folyamatos, a Lingvico projektcsapat további, újdonságokra fogékony nyelvtanárok és nyelviskolák jelentkezését várja.