A lövöldözős játékok javítják a látóképességet

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 7. 22:32
Sokat olvashattunk az utóbbi időben arról, hogy az erőszakos játékok felelősek az agresszív viselkedésért, azonban egy nemrég közzétett tanulmány azok pozitív hatásairól is beszámol.
A New York-i Rochester egyetem kutatóinak a kísérlete azt igazolja, hogy a lövöldözős játékok javítják a látóképességet és a stratégiai gondolkozás hatékonyságát is fokozzák. A szakértők olyan fiatalokat választottak ki, akik már jó ideje nem játszottak hasonló game-eket, a kísérlet megkezdése előtt pedig megvizsgálták azok látását. Az elkövetkezendő egy hónap során a csoport egyik fele Unreal Tournamentet, a másik fele pedig Tetriszt kellett hogy játsszon napi legkevesebb egy órán át. A harminc nap leteltével ismét szemvizsgálatnak vetették alá a tesztszemélyeket, az eredmények pedig azt mutatták, hogy az Unreal Tournamentes csapat látási képességei mintegy 20%-kot javultak, a tetriszeseknél viszont nem észleltek változást a szakemberek.

Daphne Bavelier, a kísérlet vezetője azt a következtetést vonta le végül, hogy a lövöldözős játékok pozitív módon hatnak az agy működésére, és fokozzák a kognitív valamint a látóképességeket.