A Microsoft bemutatta a Windows Mobile 6-ot

Milkovits Gábor, 2007. február 8. 14:45
A Microsoft bemutatta legújabb mobiltelefonos operációs rendszerét, a Windows Mobile 6-ot, amely számos eddig csak PC-n elérhető funkciót kínál a felhasználóknak.
Az új mobilszoftver többek között támogatja a weboldalak és e-mailek eredeti, HTML formátumban történő megjelenítését, a Microsoft Office (Word, Outlook, Excel, PowerPoint) dokumentumok PC-vel egyenrangú megjelenítését és szerkeszthetőségét, illetve a Windows Live szolgáltatások teljes körű használatát, beleértve az azonnali üzenetküldő alkalmazást is. A korábban Crossbow kódnéven említett Windows Mobile 6 a fentiek mellett megújult biztonsági funkciókkal is rendelkezik, és mivel a korábbi 5-ös verzióéval azonos, Windows CE5 kódokon alapul, ezért visszamenőleg kompatibilis az azon futó alkalmazásokkal. A mobiltelefonos szoftver háromféle változatban kerül majd forgalomba, amelyek új elnevezéseket kaptak: az érintőképernyős készülékekre szabott Pocket PC Phone Edition helyett Windows Mobile Professional, az okostelefonokhoz szánt Smartphone Edition helyett pedig Windows Mobile Standard rendszer fut majd a mobilokon. Ezek mellett egy harmadik verziót is kiadnak, Windows Mobile Classic néven a piac egyre kisebb szegmensét jelentő, telefonos funkciók nélküli PDA kézi számítógépekhez.

Az első Windows Mobile 6 szoftverrel ellátott mobilkészülékek várhatóan tavasszal, nagyobb mennyiségben pedig a második félévben jelennek majd meg a piacon. A mobil operációs rendszer egyelőre nem támogatja az Office 2007 újfajta fájlformátumait, a nyáron érkező újabb verzió azonban pótolni fogja ezt a hiányosságot. A mobiltelefonos szoftverek piacán a vezető Symbian egyelőre komoly előnyben van a Windows előtt, azonban a Microsoft tavaly 90%-kal több Windows Mobile szoftvert értékesített, mint egy évvel korábban, idén és jövőre pedig 100% fölötti növekedést vár a területen.